RODE PIPO

Het is een oud vrij ras wat rond 1981 veelvuldig geteeld werd in Zeeland (Noord-Beveland) door de familie Lamse uit Colijnsplaat.  Na 2008-2009 is het ras in de vergetelheid geraakt. De Rode Pipo was een  typisch streekproduct dat vooral op Noord-Beveland werd geteeld. De Rode Pipo is een iets kruimige aardappel met een rode schil met een iets zoetige smaak en rijk aan vitamine C. De Rode Pipo kan je uitstekend koken, bakken en pureren. Inmiddels wordt de aardappel weer geteeld op Noord-Beveland en is hij vanaf 2018 weer verkrijgbaar voor de consument.

Raseigenschappen

Rasnaam: Rode Pipo Schilkleur: rood Vleeskleur: geel Knolvorm: ovaal Vlakheid van ogen: vlakogig Kooktype: iets kruimig ras eigenschappen: Koken en bakken

Koken en Bakken

Over het algemeen kook je aardappelen in 20 à 25 minuten met wat zout gaar. Maar ligt er ook aan hoe groot ze zijn. Snijd grote aardappels in tweeën of in vieren, en kleine aardappels heel. Zorg er dus voor dat alle aardappels even groot zijn. Anders is de ene aardappel gaar en de andere niet. Om te kijken of ze gaar zijn, prik je er gemakkelijk met een vork erin dan zijn ze gaar. Als je aardappelen wilt bakken. Schil de aardappels snijd ze in parten of plakken. Kook de partjes of plakjes in ongeveer 10 tot 15 minuten met een beetje zout. De aardappelen moeten stevig blijven. Laat ze goed uit lekken op keuken papier of een schone thee doek, En dep ze droog. Verhit in een koekenpan een klontje boter. En bak de aardappels in ongeveer 10 minuten gaar en krokant bruin.

Recepten

Rode Pipo Chips

Dit heb je nodig:

 

  • Een paar mooie Rode Pipo aardappelen
  • Olie (zonnebloem)
  • Frituurpan
  • Eventueel zout, paprikapoeder of andere kruiden (maar naturel kan prima)

 

Snij de aardappelen in een zeer regelmatige fijne schijfjes, liefst met een mandoline (al te koop voor een paar tientjes). 

Was de chips in water en dep ze af met een handdoek. Bak de chips in frituur (zonnebloem) olie op 180 graden. Dit doet je net zo lang tot dat de aardappels boven komen drijven en het frituurvet niet meer bubbelt. Let op dat je wel continue roert met een spatel zodat de chips niet aan elkaar gaat zitten!

Laat ze chips uitlekken en drogen. Nu kan je eventueel smaken toevoegen zoals kruiden, zout,…..

 

Eet smakelijk.

$

Rode aardappels met rozemarijn uit de oven.

Bekijk het filmpje van Allrecipes Nederland.

 

 

 

Verkooppunten Rode Pipo

Albert Heijn
Ruiterplaatweg 5
4493 PG  Kamperland
tel. 0113-377550

Spar Wissenkerke
Oostvoorstraat 17
4491 EN Wissenkerke
Tel. 0113-372466

Spar Colijnsplaat
Havelaarstraat 1
4486 AZ  Colijnsplaat
Tel. 0113-693118

Fa. de Bruine Groente en fruit
Cruijckelcreke 4R
Wissenkerke
Tel. 0113-251675

Agrimarkt
Oostelijke Kanaalweg 5
4424 NC  Wemeldinge
tel. 0113-629200

Groentehandel de Winter
Columbusweg 5
4462 HA Goes
tel. 0113-223828

Het Aardappelpakhuis
Mijlweg 67
3295 KG  ’s-Gravendeel
tel. 078-67831900
(vestigingen: Breda, Eindhoven, Delft, Dordrecht, Gouda, Leiden, Rotterdam, Tilburg)

Restaurants:
De Kroon Wissenkerke
Voorstraat 17
4491 EV Wissenkerke
tel. 0113-371324

Restaurant de Brouwerij
Nieuweweg 7
4493 PA Kamperland
tel. 0113-370262

Cafe-Restaurant  de Graaf van Buren
Kaaioprit 8
4484 CV Kortgene
tel. 0113-851958

Landgoed Rijckholt
Provincialeweg 2
4494 NA Geersdijk
tel. 0113-302100

De Houtzaagwerf
Oud Kortgenedijk 2
4484 NJ  Kortgene
Tel. 0113-301957

Krantenarikel PZC

Neem contact op

Klik hier